Een toren te hoog’

Het Nederlands Dagblad:
“IJsbrand ter Haar presenteert de twee instrumenten op een levendige en overtuigende manier.”

Orgelnieuws.nl:
“Een mooie, creatieve mix tussen bekend en onbekend repertoire, met veel aandacht voor interpretatie, klank en registratie”
⭐⭐⭐⭐⭐

De Orgelvriend:
“Het sprankelt en tintelt dat het een lieve lust is. […] Het virtuoze spel van IJsbrand ter Haar maakt er een ware happening van.”

Kerk en Muziek:
“Hij speelt buitengewoon mooi en laat horen dat hij een veelzijdig musicus is…”

De presentatie van ‘Een toren te hoog’ vond plaats op 3 juni 2022 in de Grote Kerk te Elst (Gld). De titel ‘Een toren te hoog’ is afgeleid van ‘Een brug te ver’. De toren van de Grote Kerk fungeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog als uitkijkpost, zowel aan Duitse zijde als die van de geallieerden. Dit betekende dat de toren vaak doelwit was van beschietingen. Tijdens de ‘Slag om Arnhem’, ook wel ‘Operation Market Garden’ genoemd, kwam in de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 de toren in brand te staan nadat het vanuit Arnhem met artillerievuur was bestookt. De brand verwoeste het gehele interieur. De toren bleef wel overeind staan.

Voordat de kerk weer werd opgebouwd, werden er tijdens oudheidkundige opgravingen de resten van Romeinse tempels ontdekt. Deze opgravingen zijn ondergebracht in een museumkelder en zijn te bezoeken. Tegen de torenwand kwam een nieuw Van Leeuwen-orgel te staan. Dit orgel kan worden beschouwd als één van de mooiste voorbeelden van Nederlandse orgelbouw uit die tijd. De oorsprong van dit orgel inspireerde mij en daarom koos ik voor muziek verbonden met de oorlogstijd én het klankideaal waarvoor dit orgel gebouwd is. De tekening op de omslag is van Redmer Hoekstra uit Elst.

De cd is voor 14 euro te bestellen door een mail te sturen naar ijaterhaar@hotmail.com. Klik hier om het cd-boekje in te zien. Click here for the english translation (by Chris Bragg). Klicken Sie hier für die deutsche Übersetzung (von Heinz-Geord Surmund).

Enkele fragmenten van de CD:

Hugo Distler (1908-1942) – Orgelsonate, III Recht geschwinde Achttel

Jacob Bijster (1902-1958) – Fantasie e Fuge psalm 68

Charles Villiers Stanford (1852-1924) – Fantasia and Toccata in D minor

Matthias Weckmann (ca. 1616-1674) – Ach wir armen Sünder, versus I

Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Fuge